...
  • м. Київ, вул. Миропольська, 4 / пер. Лужевского, 14/ вул. Стеценка, 18
Круглосуточно 24/7 +38(093) 728-90-99

КОРИСНА ІНФОРМАЦІЯ

Що приготувати на поминки?

Поминки – це не застілля та не простий обід. Це ритуал прощання із душею родича (чи друга). Питання, що приготувати на поминки, нерідко ставлять молоді господині, які вперше зіткнулися з необхідністю готувати страви для поминальної трапези.

Велика кількість дорогих страв на поминках недоречна. Але є страви, які обов’язкові на поминальних обідах.


Кутя – страва, про яку варто знати більше

Без куті – солодкої зернової каші – не обходяться ні сільські поминки, ні міські поминальні трапези. Духовний зміст цієї страви цікавий і важливий: зерно символізує безсмертя душі, родзинки та мед «нагадують» про вічну насолоду, яку дає духовність.

Питання, як приготувати кутю на поминки, є актуальним для тих, хто готується провести «проводи» на сороковий день після смерті родича. Рецепт цієї страви часто запитують і ті, кому доручено організувати трапезу за рік після скорботної події.

Нагадаємо, що кутю можна готувати тільки з цілісних зерен пшениці або рису. Цього інгредієнта вам знадобиться п’ятсот грамів. Крім пшениці (рису) вам потрібно підготувати такі продукти:

  • Ізюм (сто п’ятдесят – двісті грам).
  • Вісімдесят грам меду.
  • Подрібнені ядра горіха (грам тридцять).
  • Також вам знадобиться літр води.

Нюанси приготування куті

Щоб кутя була розсипчастою, рис (або пшениця) перед варінням замочується у воді на п’ять-сім годин. Потім рис потрібно ставити на середній вогонь і варити, доки зерна не стануть м’якими. За кілька хвилин до готовності додайте в кашу мед, розбавлений водою, родзинки (добре помитий), горіхи. Готову страву потрібно понести на панахиду (до найближчого храму), щоб священик освятив кутю. Нагадаємо, що поминальна трапеза починається з цієї страви. Кожній запрошеній людині варто з’їсти трохи куті, а потім переходити до інших страв – супу, бутербродів.

Що приготувати на поминки 40 днів

Сороковини – непроста дата, а можна сказати, вирішальна. Адже саме на сороковий день душа покійного дізнається, яке майбутнє приготоване їй Вищими Силами: чи приєднається вона до Господніх Ангелів, чи зануриться в хаос і темряву. Родичі та друзі померлого, збираючись за поминальним столом, моляться за душу покійного, згадують його благородні вчинки. Добре, якщо тих, хто поминає людей, буде багато, і молитви цих людей будуть щирими.

Найпопулярніші страви для поминальної трапези

  • Пиріжки. Передбачливі господині готують пиріжки на поминки кількох видів: з м’ясом, грибами, з тушкованою капустою, з повидлом.
  • Млинці. Для поминальних трапез підійдуть млинці без начинки (їх подають із медом).
  • Локшина, приготовлена на м’ясному бульйоні.
  • Борщ.
  • Булочки з повидлом. Нагадаємо, що ритуальна випічка – важливий момент поминального обряду. Коли поминки закінчаться, і гості збираються додому, не забудьте дати їм із собою хоча б по дві булочки.
  • Куриця, запечена з овочами.
  • Бутерброди з рибою. Для невеликих акуратних бутербродів підійдуть шпроти та смажена мойва.
  • Компот. Алкогольні напої – небажане доповнення до поминальних страв. Але якщо ви вирішите, що трохи спиртного потрібно, контролюйте кількість випитого гостями. Відомо багато випадків, коли надмірні виливання на поминках закінчувалися сварками.
  • Додатки до пісного меню: вінегрет.
  • Рибний холодець.
  • Солодкі пиріжки (з вишнями, бананом, яблуками). Нагадаємо, що ритуальна випічка на поминальний стіл, яка готується у піст, «не визнає» начинку з сиру.
  • Картопляне пюре (до нього можна подати мариновані помідори, ікру з баклажанів).
  • Смажена риба (окунь, судак).
  • Оселедець маринований. Вона подається шматочками на великому блюді.
  • Пісний борщ. Варіантів цієї страви є кілька. Можна приготувати «літній» борщ із листям щавлю. Сучасні господині іноді додають у пісний борщ консерви з риби – сардину чи товстолобика у томаті.
  • Свіжа капуста з морквою.


Головне призначення поминальної трапези – підкріпити гостей, поєднати їх у горі. Тому пісні страви мають бути по можливості простими, але ситними.

Що приготувати на поминки 1 рік

Якщо ви готуєтеся до поминок, присвячених роковинам з дня смерті родича, пам’ятайте, що ця трапеза – тільки для найближчих людей покійного. Зайвих кулінарних труднощів самі не створюйте. Крім куті (вона «цариця» будь-якої поминальної трапези), можна приготувати такі страви:

Стандартні страви на річницю смерті близької людини

  • Борщ.
  • Картопляне пюре або тушкована картопля з грибами.
  • Смажене рибне філе.
  • Млинці.
  • Кисіль.
  • Курині котлети.

Знаючи переваги покійного, можете приготувати страву, яку він любив особливо сильно (спекотне, пиріжки, салат).

ЗАЛИШИЛИСЯ ПИТАННЯ? НАПИШІТЬ НАМ

НАШ МЕНЕДЖЕР ЗВ'ЯЖЕТЬСЯ З ВАМИ І НАДАСТЬ БЕЗКОШТОВНУ КОНСУЛЬТАЦІЮ

ЗВ'ЯЖІТЬСЯ З НАМИ