Поминки – це не застілля та не простий обід. Це ритуал прощання із душею родича (чи друга). Питання, що приготувати на поминки, нерідко ставлять молоді господині, які вперше зіткнулися з необхідністю готувати страви для поминальної трапези.
Велика кількість дорогих страв на поминках недоречна. Але є страви, які обов’язкові на поминальних обідах.
Без куті – солодкої зернової каші – не обходяться ні сільські поминки, ні міські поминальні трапези. Духовний зміст цієї страви цікавий і важливий: зерно символізує безсмертя душі, родзинки та мед «нагадують» про вічну насолоду, яку дає духовність.
Питання, як приготувати кутю на поминки, є актуальним для тих, хто готується провести «проводи» на сороковий день після смерті родича. Рецепт цієї страви часто запитують і ті, кому доручено організувати трапезу за рік після скорботної події.
Нагадаємо, що кутю можна готувати тільки з цілісних зерен пшениці або рису. Цього інгредієнта вам знадобиться п’ятсот грамів. Крім пшениці (рису) вам потрібно підготувати такі продукти:
Щоб кутя була розсипчастою, рис (або пшениця) перед варінням замочується у воді на п’ять-сім годин. Потім рис потрібно ставити на середній вогонь і варити, доки зерна не стануть м’якими. За кілька хвилин до готовності додайте в кашу мед, розбавлений водою, родзинки (добре помитий), горіхи. Готову страву потрібно понести на панахиду (до найближчого храму), щоб священик освятив кутю. Нагадаємо, що поминальна трапеза починається з цієї страви. Кожній запрошеній людині варто з’їсти трохи куті, а потім переходити до інших страв – супу, бутербродів.
Сороковини – непроста дата, а можна сказати, вирішальна. Адже саме на сороковий день душа покійного дізнається, яке майбутнє приготоване їй Вищими Силами: чи приєднається вона до Господніх Ангелів, чи зануриться в хаос і темряву. Родичі та друзі померлого, збираючись за поминальним столом, моляться за душу покійного, згадують його благородні вчинки. Добре, якщо тих, хто поминає людей, буде багато, і молитви цих людей будуть щирими.
Головне призначення поминальної трапези – підкріпити гостей, поєднати їх у горі. Тому пісні страви мають бути по можливості простими, але ситними.
Якщо ви готуєтеся до поминок, присвячених роковинам з дня смерті родича, пам’ятайте, що ця трапеза – тільки для найближчих людей покійного. Зайвих кулінарних труднощів самі не створюйте. Крім куті (вона «цариця» будь-якої поминальної трапези), можна приготувати такі страви:
Знаючи переваги покійного, можете приготувати страву, яку він любив особливо сильно (спекотне, пиріжки, салат).
НАШ МЕНЕДЖЕР ЗВ'ЯЖЕТЬСЯ З ВАМИ І НАДАСТЬ БЕЗКОШТОВНУ КОНСУЛЬТАЦІЮ