Корисна інформація
Цілодобова допомога
у важку хвилину
р. Київ,
вул. Миропільська 4

По своїй суті відспівування являє собою церковну процесію, при якій йде читання, в певній послідовності молитов, покликаних напучувати і проводити людини в інший світ. Саме таке читопоследование назване в народі отпеванием, оскільки половина стихир, молитов, уривків з Біблії співаються.

Звідки пішло саме поняття – відспівування і ритуал відспівувати покійника

Щодо обряду поховання і відспівування християнина – він описаний Біблією і перший, самий яскравий приклад є поховання, а також подальше відспівування Ісуса Христа після його смерті. Сам ритуал відспівування йде з часів Старого завіту, коли над небіжчиком читали певні витяги з Біблії. При цьому сам ритуал передбачає в собі не так звільнення від небіжчика його прижиттєвих гріхів, це те, що приносить душі покійного спокій і умиротворення.

Нарівні з цим читання певних молитов та витягів з Біблії корисно і для душ живих, оскільки змушує задуматися про тлінність життя, її швидкоплинність. Головне розуміти, що смерть це не кінець, а початок нового, вічного життя, буття на небесах Господь сам плакав над тілом його друга Лазаря, коли він помер.

Коли священик може відмовитися відспівувати покійника

В даному питанні священнослужитель має повне право відмовити в проведенні процедури відспівування покійного, якщо достеменно знає, що останній за життя обмовляв на Бога і ображав його, або ж у своєму заповіті просив не проводити церемонію відспівування. Також священик може не відспівувати покійника, якщо при житті останній не сповідував християнство або ж асоціював себе з прототипом Сатани.

Заборонено також відспівувати священиками і тих, хто покінчив життя самогубством – це великий гріх. Єдине виключення в даній ситуації – якщо небіжчик був несамовитий і то лише з письмового благословення правлячого в храмі архієрея.

otpevanie cheloveka

Процедура відспівування – суть церемонії і традиції пов'язані з нею

Відспівування, як православна процесія, згідно з канонами і традиціями православ'я проводиться на 3-й день після смерті того, над ким її проводять. Єдиним днем, коли н6е проводять відспівування, переносячи його на наступний день, є Великдень і Різдво Христового.

Процесія відспівування над небіжчиком проводиться лише один раз, на відміну від панахиди, літій – здійснювати останні можна багаторазово. Згідно з церковними канонами, не проводять відспівування тих, хто відмовився від віри, навіть якщо при народженні був охрещений. У такому разі священики радять родичам самим читати молитви за упокій душі небіжчика, заради заспокоєння душі подавати і просити милостиню жебраків молитися за них. І що найголовніше повинні зробити родичі покійного і не закінченого покійного – обов'язково сповідатися і щиро покаятися в тому, що самі не сприяли у зверненні такої людини в православну віру, його шанування церковних канонів буття.

Сучасні традиції відспівування

  1. Щодо існуючих традицій відспівування – всі вони прості і зрозумілі кожному.
  2. В першу чергу сам труну з тілом вносять в храм обов'язково ногами вперед, розміщуючи його лицем до вівтаря – ноги в такому випадку будуть спрямовані на схід, а голова на захід.
  3. Коли священик читає чин відспівування – родичі стоять біля труни, тримають у руках запалені свічки і разом з церковними служителями здійснюють молитву про душі небіжчика.
  4. Завершує сам процес відспівування – читання дозвільної молитви, якої і прощають небіжчика ті гріхи, в яких він покаявся на сповіді.

Не варто забувати, що в тих гріхах, в яких небіжчик не покаявся, він не буде прощений священиками при відспівуванні, навіть якщо останні були забуті ним або ж про яких він не знав в силу свого незнання і незнання.

Після всі проводжають гасять свічки і, обійшовши труну, просять у небіжчика прощення – тіло накривається ковдрою, і під спів «Трисвятого» його виносять з церкви, вперед ногами. Немає можливості відспівати покійника в церкві – церемонію проводять вдома, запросивши священика, але при цьому провести її можна і заочно. Так заочна процедура передбачена в тому випадку, коли небіжчик помер далеко від дому, і його тіло немає фізичної можливості привести в храм на відспівування. Крім цього церква дозволяє проводити заочну форму відспівування, якщо тіло покійного не знайдено або ж поховано в загальній могилі, а також у тому разі, коли про смерть стало відомо через деякий час після смерті.

У питанні відспівування маленьких діток – для хрещеної немовляти існує особливий ритуал відспівування, оскільки відспівувати гріхи їм не потрібно. Якщо ж дитина не хрещений – його не відспівують, а на могилі споруджують не хрест, а пам'ятник.

Додатково по темі: Чоловік помер, що робити?

 

Телефонуйте цілодобово!

Ми точно знаємо, що завжди зможемо Вам допомогти.

 (044)568-06-27 ◦ (063)373-99-61 ◦ (096)989-92-32 ◦ (095)496-37-99