Корисна інформація
Цілодобова допомога
у важку хвилину
р. Київ,
вул. Миропільська 4

Поминки – це не застілля і не простий обід. Це ритуал прощання з душею родича (або одного). Питання, що приготувати на поминки, нерідко задають молоді господині, вперше зіткнулися з необхідністю готувати страви для поминальної трапези.

Велика кількість дорогих страв на поминках недоречно. Але є страви, які обов'язкові на поминальних обідах.

Кутя – страва, про яку варто знати більше

Без куті – солодкої зернової каші – не обходяться ні сільські поминки, ні міські поминальні трапези. Духовний сенс цієї страви цікавий і важливий: зерно символізує безсмертя душі, родзинки і мед «нагадують» про вічної насолоди, яку дає духовність.

Поминальна кутя

Питання, як приготувати кутю на поминки, актуальне для тих, хто готується провести «проводи» на сороковий день після смерті родича. Рецепт цієї страви часто запитують ті, кому доручено організувати трапезу через рік після скорботної події.

Нагадаємо, що кутю можна готувати тільки з цільних зерен пшениці або рису. Цього інгредієнта вам знадобиться п'ятсот грам. Крім пшениці (рису) вам потрібно підготувати такі продукти:

  • Родзинки (сто п'ятдесят – двісті грам).
  • Вісімдесят грамів меду.
  • Подрібнені ядра горіха (тридцять грам).
  • Також вам знадобиться літр води.

Нюанси приготування куті

Щоб кутя була розсипчастою, рис (або пшениця) перед варінням замочується у воді на п'ять–сім годин. Потім рис потрібно ставити на середній вогонь і варити, поки зерна не стануть м'якими. За кілька хвилин до готовності додайте в кашу мед, розведений водою, родзинки (добре помиту), горіхи. Готову страву потрібно понести на панахиду (в найближчий храм), щоб священик освятив кутю. Нагадаємо, що поминальна трапеза починається з цього страви. Кожному запрошеному людині варто з'їсти трохи куті, а потім переходити до інших страв – супу, бутербродів.

Що приготувати на поминки 40 днів

Сороковини – непроста дата, а можна сказати, вирішальна. Адже саме на сороковий день душа покійного дізнається, яке майбутнє чекає їй Вищими Силами: приєднається вона до Господа Ангелам або зануриться в хаос і темряву. Родичі та друзі покійного, збираючись за поминальним столом, моляться про душі покійного, згадують його благородні вчинки. Добре, якщо поминающих людей буде багато, і молитви цих людей будуть щирими.

Найпопулярніші страви для поминальної трапези

  • Пиріжки. Завбачливі господині готують пиріжки на поминки декількох видів: з м'ясом, грибами, з тушкованою капустою, з повидлом.Пиріжки на поминки
  • Млинці. Для поминальних трапез підійдуть млинці без начинки (їх подають з медом).Млинці.
  • Локшина, приготовлена на м'ясному бульйоні.
  • Борщ.Борщ на поминки
  • Булочки з повидлом. Нагадаємо, що ритуальна випічка – важливий момент поминального обряду. Коли поминки закінчаться, і гості зазбираються додому, не забудьте дати йому з собою хоча б по дві булочки.
  • Курка, запечена з овочами.
  • Бутерброди з рибою. Для невеликих акуратних бутербродів підійдуть шпроти і мойва смажена. 
  • Компот. Алкогольні напої – небажане додаток до поминальних страв. Але якщо ви вирішите, що трохи спиртного необхідно, контролюйте кількість випитого гостями. Відомо багато випадків, коли надмірні дози алкоголю на поминках закінчувалися сварками.Компот на поминки
  • Доповнення до пісного меню: вінегрет. vinegret
  • Рибний холодець.
  • Солодкі пиріжки (з вишнями, бананом, яблуками). Нагадаємо, що ритуальна випічка на поминальний стіл, яка готується в пост, «не визнає» начинку з сиру.
  • Картопляне пюре (до нього можна подати мариновані помідори, ікру з баклажанів).
  • Смажена риба (окунь, судак).
  • Оселедець маринований. Вона подається шматочками на великому блюді.Оселедець
  • Пісний борщ. Варіантів цієї страви кілька. Можна приготувати «літній» борщ з листям щавлю. Сучасні господині іноді додають у пісний борщ консерви з риби – сардину або товстолобика в томаті.
  • Свіжа капуста з морквою. Капустяний салат

Головне призначення поминальної трапези – підкріпити гостей, об'єднати їх в горі. Тому пісні страви повинні бути по можливості простими, але поживними.

Що приготувати на поминки 1 рік

Якщо ви готуєтеся до поминкам, приурочених до річниці з дня смерті родича, пам'ятайте, що ця трапеза – тільки для найближчих людей покійного. Зайвих кулінарних труднощів самі собі не створюйте. Крім куті (вона «цариця» будь-поминальної трапези), можна приготувати такі страви:

Стандартні страви на річницю смерті близької людини

  • Борщ.
  • Картопляне пюре або тушкована картопля з грибами.
  • Смажене рибне філе.
  • Млинці.
  • Кисіль.
  • Курячі котлети.

Знаючи уподобання покійного, можете приготувати страву, яку він любив особливо сильно (печеня, пиріжки, салат).

 

Проведення поминальних обідів в кожному районі Києва

Гарантуємо доступні ціни в Україні

 (044)568-06-27 ◦ (063)373-99-61 ◦ (096)989-92-32 ◦ (095)496-37-99